Turkije in de prehistorie

 


In deze lessen gaan we onderzoeken wat er tijdens de prehistorie in Turkije gebeurde.

Meester Henk!! Waarom Turkije?

In Nederland wonen veel kinderen van wie de ouders of grootouders uit Turkije komen. Als je op vakantie gaat naar je familie in Turkije is het wel zo fijn om iets te weten over de geschiedenis van het land. En het is voor alle kinderen interessant. Dus daarom lessen over de prehistorie in Turkije.

Maar eerst vertel ik jullie iets over Turkije. Waar ligt Turkije en hoe ziet het eruit?


Turkije.

 

Turkije ligt op de grens van Europa en Azië. Het Aziatisch gedeelte heet Anatolië of Klein-Azië. Dat is het grootste deel van Turkije.

Slechts drie procent van Turkije ligt in Europa. Dit Europese deel is gescheiden van het Aziatische gedeelte door twee nauwe zee-engten: de Bosporus en de Dardanellen.

Turkije heeft een zeer gevarieerd landschap. Anatolië is een centraal hoogland, omringd door bergketens. Het hoogland bestaat voor een groot deel uit steppen: uitgestrekte graslanden. Hier hebben ze een landklimaat. Dit betekent zeer hete zomers en ijskoude winters met veel sneeuw.

Door de bergketens die het hoogland omringen, zijn de kuststreken vrij smal. Langs de Middellandse Zee zijn de kuststreken in de zomer warm en droog en in de winter mild en nat. Langs de Zwarte Zee heerst een zeeklimaat, hier hebben alle jaargetijden een milde temperatuur met veel neerslag.

Turkije ligt buitengewoon strategisch. Twee zeestraten beheersen de toegang tot de Zwarte Zee en haar kustgebieden. Ook controleert het land de verbinding (over land) tussen de Balkan(Europa) en het Midden-Oosten. Door de ligging van het land lopen alle grote wegen in oost-west richting. Over deze wegen kwamen niet alleen talloze legers, maar ook handel en nieuwe ideeën. Turkije ligt op het snijvlak tussen Oost en West, tussen Europa en Azië.

Hieronder staan de verschillende hoofdstukken over Turkije in de prehistorie:

Turkije in de Steentijd

Turkije in de Bronstijd

Het Hettitische Rijk

Nieuwe koninkrijken

De Perzische tijd

De Hellenistische tijd

 

Gebruikte literatuur:

René Bakker, Luc Vervloet, Antoon Gailly; Geschiedenis van Turkije. Amsterdam/Leuven 1997
Robin Lane Fox, De klassieke wereld. Amsterdam, 2007
H.M. Beliën F.J.Meijer, Een geschiedenis van de Oude Wereld. Haarlem, 1980
G.E.R.Lloyd, Early Greek Science: Thales to Aristotle. London, 1970
Robin Lane Fox, Alexander de Grote. Amsterdam, 2005


.Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.

14 Oktober, 2023