Kloosterkerk

Welkom in de klooster- of abdijkerk.


De kerk is het belangrijkste gebouw binnen het klooster.

De belangrijkste taak van de monniken is het samen bidden en zingen. Daarvoor komen wij zeven keer per dag samen in de kloosterkerk.

onze addijkerk aan de binnenkant

De eerste bijeenkomst is midden in de nacht. Om 2:00 (in de winter) of 3:00 uur (in de zomer) komen mijn broeders samen in de kerk voor de Metten of morgenzangen. Wij zingen en bidden tot God. Ook moeten wij grote delen van de Psalmen uit onze hoofd opzeggen. Deze dienst duurt wel twee uur.

Wij blijven in de kerk want om 4:00 uur is de tweede kerkdienst van de dag: de Lauden of ochtendlofprijzingen.

Daarna kunnen wij even rusten voordat wij bij zonsopkomst weer gewekt worden voor de eerste gebedsuur of Priem. Dit is (gelukkig) een korte kerkdienst net als de 3e (Terts), 6e (Sext) en de 9e (Nonen) gebedsuur. De Hoogmis van 10:00 uur is de belangrijkste dienst van de dag. De dag wordt besloten met de Vespers voor het avondmaal en de Completen voor het slapen gaan. Dat is om 19:00 in de winter en om 20:00 in de zomer. Dan gaan wij naar onze slaapzaal om te mediteren of te slapen.

Wij zijn dus de grootste deel van de dag bezig met bidden, zingen en mediteren.

Dit zijn de gewone dagen. Op bijzondere dagen als Kerst en Pasen zijn de bijeenkomsten in de kerk nog langer.

Tijd is dus heel belangrijk in onze klooster. De kerkdiensten moeten op tijd beginnen. Daarom zijn er altijd twee monniken bezig met de tijd.

Meester Henk!! Waarom twee?

Heel simpel! Zij moeten elkaar wakker houden!!

Deze twee monniken gebruiken waterklokken of zandlopers om de tijd in de gaten te houden. Als het tijd is voor een kerkdienst dan luiden zij de kloosterklok. In de nacht, als alle andere broeders, slapen, gaan zij naar het bed van de abt en zeggen: “Heer, opent u mijn lippen.” Ondertussen tikken zij zachtjes tegen zijn voet tot hij wakker wordt. Dan maakt hij alle andere monniken wakker.

Zandloper / Waterklok

 

Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.

Juni 7, 2023

  
Terug naar Mijn klooster

Onze abdijkerk aan de buitenkant

 

 

 

 

 

 

 

Terug naar Mijn klooster