Reacties kun je sturen naar:
Meester Henk

 Wie is meester Henk ?

Meester Henk is een "pseudoniem" van Jur Vink. Ik heb geschiedenis gestudeerd aan de UvA. Daarna heb ik ruim dertig jaar les gegeven aan de Hildebrand van Loonschool in Amsterdam.

Voor de lessen over de prehistorie heb ik gebruik gemaakt van allerlei bronnen. Maar de belangrijkste bron was een nieuw overzichtswerk over Nederland in de prehistorie:"Nederland in de prehistorie". onder redactie van Leendert Kooijmans cs. (Uitgeverij Bert Bakker, Amsterdam 2005.

Deze website wordt voortdurend uitgebreid met nieuwe onderwerpen.

Februari 18, 2024

 
De Prehistorie.

Prehistorie betekent 'voorgeschiedenis'. Daarmee bedoelen wij de tijd voordat de mensen konden schrijven. Zodra wij wel geschreven bronnen (=berichten) over een tijd hebben, spreken wij van 'geschiedenis'. Daarom kunnen wij alleen iets te weten komen over de mensen uit de prehistorie door sporen in de grond. Archeologen graven deze sporen op en onderzoeken ze. Zo hebben wij toch een idee van het leven in de prehistorie. Maar dit beeld zal nooit afkomen want telkens worden er nieuwe sporen gevonden.

De prehistorie heeft veel langer geduurd dan de geschiedenis. In Nederland begon de prehistorie ± 25.000 jaar geleden en zij eindigde met de komst van de Romeinen. De Romeinen brachten het schrift naar Nederland en met de komst van geschreven bronnen begint de geschiedenis.

Voordat je de "lessen" van meester Henk gaat lezen, kun hier een quiz maken en je kennis over de prehistorie testen.

Meester Henk heeft de volgende "lessen" over de prehistorie:

VuursteentijdVuursteen (de foto is gemaakt door G.J.Noort, www.apanarcheo.nl)

Rendierjagers Rendierjagers

Bosjagers Bosjagers

Boeren in de steentijd Boeren in de steentijd

Bronstijd De Bronstijd

IJzertijd De IJzertijd

Suriname in de prehistorie

Turkije in de prehistorie

Marokko in de prehistorie