|
||||||
In de middeleeuwen speelden ridders een belangrijke rol op het slagveld. Maar hoe werd je een ridder?In de vroege middeleeuwen waren de Franken zeer succesvol op het slagveld. Zij beschikten over een zeer krachtig wapen: zwaar bewapende ruiters. Deze ruiters noemen wij ridders (zie: Franken). Een handjevol van deze vechtersbazen kon de overwinning op het slagveld betekenen. Helaas voor de Franken verspreidde dit machtig wapen over heel Europa. Zo kreeg iedereen ridders. Meester Henk!! Hoe word je een ridder? Wie van jullie heeft een vader die ridder is? Niemand? Helaas, helaas, dan kunnen jullie geen ridder worden. Het was namelijk noodzakelijk dat je vader ridder was. In de 10e eeuw was de titel van ridder erfelijk geworden. Dat betekent dat de oudste zoon de titel en het landgoed van papa kreeg. Je moest nog wel trouw zweren aan je heer maar dat was alleen een toneelstukje. De heer kon je land toch niet afpakken. Maar stel, de papa van Jeroen is ridder en Jeroen wil ridder worden. Jeroen gaat als hij zeven jaar oud is naar het hof van een andere ridder. Hij wordt dan een page, de persoonlijke bediende van de ridder. Jeroen helpt hem met het aan- en uitkleden en dient zijn maaltijden op. Jeroen moet vooral goed opletten en goed kijken wat een ridder doet. Hoe hij eet, drinkt, met mensen praat en zich verzorgt.
Meester Henk!! Wanneer ben je dan ridder? Na vijf jaren komt eindelijk de grote dag: de dag van de ridderslag. Meester Henk!! Wat moet Jeroen precies beloven? Jeroen legt de riddereed af. Hierin belooft hij dat hij nooit zal laten zien dat hij bang is. Ook moet hij altijd zijn woord houden; “een man een man, een woord een woord”. Hij belooft ook om vrouwen, kinderen, bejaarden en priesters te beschermen. En meester Henk!! En hij moet leven volgens de regels van de Katholieke Kerk. Dus op tijd naar de mis gaan, vasten en de armen helpen. Ben je de oudste zoon, dan heb je geluk. Je krijgt de titel en het landgoed van je papa als hij dood gaat. Ben je niet de oudste zoon dan krijg je helemaal niks. Dan kun je vechten als een huurling voor hem die het meest betaald. Ook verdien je geld door te vechten (en te winnen) op toernooien. Meester Henk!! Wat is een toernooi? Toernooien waren wedstrijden in vechten. Een toernooi duurde vaak meerdere dagen. Ze werden vaak georganiseerd door koningen en belangrijke edelen. Dan reisden herauten door grote delen van het land en soms door meerdere landen om te vertellen over het toernooi. Edelen en ridders werden uitgenodigd om te komen. Ook het steekspel was een geliefd onderdeel van een toernooi. Twee ridders stormden op hun paarden naar elkaar en probeerden elkaar met een lans uit het zadel te stoten. De winnaar kreeg de wapens of het paard van de verliezer. In de loop van de Middeleeuwen werd de militaire rol van de ridders steeds minder.
Literatuur: Philip Steele, Het beste boek over Ridders en Kastelen. Haarlem, 2009 Ian Barnes, Ridders en kastelen. Leuven, 2012. N. Harris, Bouw een kasteel. Zottegem, 2010.
Nog meer lessen over de Late Middeleeuwen: :
Oktober 15, 2023 |
|